Selamatkan Ekonomi, Malaysia Buka Zona Ritel Mulai Besok

Pemerintah Malaysia memutuskan buat membuka kembali zona ritel mulai Rabu( 10/ 2), pada dikala negeri ini masih menempuh Perintah Kawalan Pergerakan( PKP) buat memulihkan kembali zona perekonomian.

Pengumuman tersebut di informasikan oleh Menteri Pertahanan Malaysia Datuk Seri Ismail Sabri Yakoob di Putrajaya dilansir dari Antara, Selasa( 9/ 2).

” Semenjak negeri melakukan PKP aku siuman banyak yang terdampak dari segi ekonomi. Terdapat yang terpaksa gulung tikar dalam perniagaan serta prosentasi pengangguran bertambah,” katanya penyebab krisis ekonomi .

Bagi laporan dari Kementerian Statistik Malaysia, tingkatan pengangguran bertambah 4, 8 persen ataupun 772. 9 ribu orang pada Desember 2020.

Ismail Sabri berkata, sektor- sektor yang kembali dibuka merupakan kedai baju, fesyen serta aksesori, kedai sepatu, kedai fotografi, kedai benda sisa, kedai bunga, kedai kerajinan tangan, kedai kosmetik, restoran serta lain- lain.

” SOP untuk pembukaan sektor- sektor ini merupakan pembersihan dilaksanakan 3 kali satu hari dalam waktu pembedahan, mengharuskan pekerja serta pelanggan mengenakan masker dikala terletak di dalam premis,” katanya.

Pelanggan dengan temperatur 37, 5 derajat ke atas tidak dibenarkan buat masuk ke dalam, hand sanitizer disediakan di pintu masuk serta ditentukan penggunaannya saat sebelum masuk, membenarkan keluar masuk pelanggan, membenarkan kedatangan pekerja serta pelanggan dicatat secara manual ataupun aplikasi MySejahtera.

Baca Juga : Putus Sekolah, Laki- laki Kenya Buat Lengan Robot Bantu Disabilitas

Setelah itu penjagaan jarak satu m, menghalangi jumlah pelanggan, membuat pembayaran secara elektronik, untuk kedai baju owner premis butuh sediakan sarung tangan sekali gunakan kepada pelanggan buat memilah baju.

” Untuk kedai kosmetik cuma kegiatan jual beli saja dibenarkan sebaliknya pemakaian cosmetic testers tidak dibenarkan. Buat kedai fotografi pemakaian studio cuma mengaitkan seseorang pelanggan serta juru gambar saja,” katanya.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *